Schapenkaas
Schapenkaas wordt gemaakt van 100 % schapenmelk en is rijk aan vitamine A,B en C.
De gehalten hiervan zijn veel hoger dan bij koeien- en geitenkaas.
Vooral Vitamine B13 (Orootzuur) is uniek.
Schapenkaas is geschikt voor mensen met koemelkallergie.
Vooraf aan het bereidingsproces van het kaasmaken wordt de melk gepasteuriseerd.
Wij werken volgens de Hygiënecode voor boerderijzuivelbereiding, HACCP.
Daarbij horen strenge controles van het COKZ.
Van maart tot oktober wordt er verse schapenkaas gemaakt.
Dit is een echt seizoensproduct en is vooral in Friesland zeer bekend.
Een echt streekproduct.
Deze kaas hoeft niet te rijpen en kan op dezelfde dag nog gegeten worden.
De kaas is zeer zacht en romig en kan naar eigen wens nog een beetje op smaak gebracht worden met evt. zout, peper of andere kruiden.
Het is lekker op roggebrood, brood, een toastje of door de sla. Maar ook in andere gerechten smaakt het goed. De smaak is een beetje met mozzarella te vergelijken maar toch weer anders.
De verse schapenkaas is een echt vers product, heeft een korte houdbaarheid en moet gekoeld bewaard worden.
Naast de verse kaas wordt er ook gerijpte schapenkaas gemaakt.
De smaak van de gerijpte kaas is heel anders dan de verse kaas.
Zo is de verse kaas zacht en romig, de gerijpte kaas heeft daar in tegen zo zijn eigen karaktervolle smaak maar blijft ook vol van smaak.
Zeker de moeite waard om eens te proberen.
De kaas wordt in alle leeftijden verkocht.
Hoe ouder de kaas des te meer smaak de kaas heeft.
De gerijpte schapenkaas kan overal bij gebruikt worden, door diverse gerechten maar uit het vuistje bij de borrel of een lekker wijntje past het ook zeer goed.